Engelska
”Jag har under alla mina år som lärare velat dyka ner i problem och hitta en lösning. Som forskare har jag fått den möjligheten.” Det säger Liliann Byman Frisén, doktorand i engelsk språkvetenskap på Karlstads universitet.
Liliann Byman Frisén tog examen som gymnasielärare i engelska och franska våren 2000.
Inlagt av Maria Nilsson 2020-10-23 10:55
Mediecenter bjuder in till 30-minuters onlineföreläsningar där Natur & Kultur visar delar av sitt utbud av digitala läromedel såsom Digilär och NOKflex matematik.
Välkommen på en kort föreläsning om hur du enkelt kommer igång med ditt heldigitala läromedel. Vi hjälper dig hela vägen. Häng med på denna personliga och pedagogiska guidning där du får med dig allt om den smarta funktionaliteten som stöttar både din undervisning och elevens lärande. Välkommen in i Digilär och NOKflex!
I den här filmen får du veta hur du med en enda flervalsfråga kan få mycket information om hur din klass tagit till sig ett kunskapsinnehåll. Du får också en metod för hur du får eleven att tänka mer och djupt på ett innehåll, genom SSDD-problem, Same Surface Different Depth. Lärare på Sundsta/Älvkullegymnasiet i Karlstad ger exempel från olika ämnen.
Inlagt av Tobias Berger 2020-09-14 8:21
Välkommen till Ämneslärardagen årskurs 7-9 den 27 oktober. Tillsammans med kollegor kommer du få fördjupa dig i din ämnesundervisning under ledning av de främsta forskarna inom ämnesdidaktik vid Karlstads universitet. Temat för dagen är didaktiska modeller.
Anmälan för lärare från samverkanskommuner: Värmland + Degerfors och Åmål
https://axacoair.se/go?6p9GDt7g
I den här föreläsningen tar Frida Lindell upp STL-cirkeln, analysmallen, olika texttyper och att ställa bra frågor.
Skriva sig till lärande (STL) är en modell för att använda digitala verktyg på ett bra sätt i undervisningen. Den ger ökad likvärdighet mellan könen då pojkarnas prestationer vad gäller läs- och skrivutvecklingen ökar markant. Modellen baseras på framgångsfaktorer för lärande.
Inlagt av Tobias Berger 2020-02-12 13:44
Dahlberg, Moss och Pence (2009) beskriver i Kvalitet och meningsskapande: postmoderna perspektiv – exemplet förskolan meningsskapande som att gå bortom begreppet kvalitet för att kunna inrymma frågor om olika och mångfaldiga perspektiv. Detta menar jag kan appliceras på arbetet med interkulturalitet. Genom att barnen ges möjlighet att upptäcka flera sätt att kommunicera, agera och interagera skapas inte bara en förståelse och ett intresse för olika kulturer, det ger även en djupare mening, ett intrinsikalt värde i sig.
Inlagt av Maria Ripemo 2020-01-12 11:17 i Estetiska lärprocesser med de yngsta barnen i förskolan
Att få till det där temaarbetet med flera ämnen integrerade är inte alltid lätt. Det krävs tid, planering, kollegialt samarbete och studering av de olika ämnenas kursplaner för att få ihop temat till en helhet som också blir meningsfull och berikande för eleverna.
Inlagt av Pernilla Kans 2019-12-14 15:23 i Med uppdrag att lära
I Läroplan för förskolan, Lpfö 18 står att ”Förskolan är en social och kulturell mötesplats som ska främja barns förståelse för värdet av mångfald.” (Skolverket, 2018, s, 5-6). Kärnan i detta är för mig att tillsammans med barnen upptäcka tillgången av olika kulturer och hur dessa berikar. I vårt arbete på förskolan ville vi utforska olika möten som främjar gemenskap.
Inlagt av Maria Ripemo 2019-11-21 21:28 i Estetiska lärprocesser med de yngsta barnen i förskolan
Att barnens språkutveckling har gynnats av arbetet med sångerna har jag tidigare visat och arbetet med detta blev en naturlig del även i efterföljande projekt. I tv-programmet Lärlabbet (UR, 2016, avsnitt 12) och ett avsnitt som handlar om estetiska lärprocesser ges ett reportage från Svedala kommun. Där har förskolorna ingått i ett projekt som heter ”Rösträtt” och som innebär att barn och pedagoger under ledning av en sångpedagog arbetar med sång.
Inlagt av Maria Ripemo 2019-11-10 11:14 i Estetiska lärprocesser med de yngsta barnen i förskolan
Att det finns en kraft i det skrivna ordet och att en bild säger mer än 1000 ord råder det ingen tvekan om, men då jag blev presenterat för det projekt jag nu skall berätta om måste jag erkänna att även jag kände en viss tvekan.
Barn- och ungdomsförvaltningen och Kultur- och fritidsförvaltningen i Karlstad driver sedan 30 år tillbaka läsprojektet Stora Bokbryggan. Stora Bokbryggan riktar sig till barn i åldrarna 5 till 8 år. En bilderbok väljs ut som pedagogerna arbetar med tillsammans med barnen under ett års tid.
Inlagt av Anders Biörklund 2019-04-04 8:51 i Språkutveckling
Sidor