Teknik
På Karlstads universitet pågår massor med spännande forskning som vi vill berätta om. För trettonde året i rad kan du som är 8-12 år ta del av spännande forskning som pågår på Karlstads universitet.
På Barnens universitet får du träffa forskare som tar oss med på ett spännande föredrag inom ett speciellt ämnesområde. Sex nya avsnitt hålls på måndagar i höst. Första tillfället äger rum måndag den 5 oktober 2020. Under rådande omständigheter så kommer platserna vara begränsade till femtio platser, efter Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
Helen Brink undervisar i Karlskoga i ämnena teknik, matematik, fysik, kemi och biologi i årskurs 7-9.
Hennes forskning är inriktad på digitalisering i teknikämnet och handlar om hur tekniklärare i grundskolans högstadium uppfattar undervisning med digitala modeller.
Helen Brink ingår i forskarskolan för undervisningens digitalisering (Fundig) vid Karlstads universitet och berättar här om sitt arbete under de tre första åren.
Produktion: Jorryt van Bommel – föreståndare för Fundig och Martin Lindkvist – multimediaproducent på Karlstads universitet.
Inlagt av Tobias Berger 2020-06-05 10:20
Nu är det hög tid att söka pengar från Teknikerjakten igen om din skola eller förskola vill göra nya satsningar inom naturvetenskap och teknikundervisningen! Välkomna med ansökningar!
Att få till det där temaarbetet med flera ämnen integrerade är inte alltid lätt. Det krävs tid, planering, kollegialt samarbete och studering av de olika ämnenas kursplaner för att få ihop temat till en helhet som också blir meningsfull och berikande för eleverna.
Inlagt av Pernilla Kans 2019-12-14 15:23 i Med uppdrag att lära
13 mars - Källkritikens dag. I förskoleklass valde vi idag att prata om det vi ser i bilder och film - är allt vi ser sant?
Inlagt av Lisa Thörne 2019-03-13 22:09 i Programmering i skolan - så här gör vi!
Under veckan 3-9 december genomfördes Hour of Code av tusentals barn runt om i världen. Syftet är att få testa en timme av programmering eller datavetenskap. Flera skolor i Karlstad deltog och vi var en av dem. Vi valde att göra det som en gemensam aktivitet på skolan även i år och alla klasser delade med sig av sina lektioner på anslagstavlorna i skolans restaurang. På det sättet bidrar det till en VI-känsla på skolan.
Inlagt av Lisa Thörne 2018-12-15 21:43 i Programmering i skolan - så här gör vi!
Just nu pågår Europe Code Week, en gräsrotsrörelse som arbetar för att så många som möjligt ska få testa på programmering. I år är det 6-21 oktober och det går att anmäla sin aktivitet på deras hemsida www.codeweek.eu.
Inlagt av Lisa Thörne 2018-10-16 9:30 i Programmering i skolan - så här gör vi!
Tänk att dina elever med glittrande ögon och rosiga kinder går fram till helt okända människor och ivrigt berättar om vad de har arbetat med i skolan. Det var precis vad de lärare som deltog i förra årets Skapa en bok-projekt fick vara med om under Värmlands Bokfestival.
I Skapa en bok får du och din klass chansen att göra en egen bok, trycka upp den på ett riktigt tryckeri och sälja den på en riktig bokmässa! Ett entreprenöriellt lärande på riktigt där eleverna får träna kreativitet, samarbete, mod och estetiska uttryck.
Inlagt av Framtidsfrön 2018-08-07 15:39 i Framtidsfrön

Idag har jag och min påse med material varit på BUF i Karlstad och deltagit på nätverk för förstelärarna i matematik. Jag delade med mig av vårt arbete hittills på Hagaborgsskolan samt mina egna tankar och erfarenheter av programmering i skolan. Det nyfikna gänget fick också testa programmering unplugged med muggtorn där de programmerade varandra med hjälp av pilar (se övningen i tidigare blogginlägg).
Inlagt av Lisa Thörne 2018-04-23 16:16 i Programmering i skolan - så här gör vi!
Syftet är att göra naturvetenskap och teknik intressant genom att utgå från elevers vardag.
Inom Energiutmaningen har material tagits fram för att stödja lärares och elevers arbete i åk F-6. Materialet handlar framför allt om energi och hållbar utveckling och är så klart kopplat till samtliga kursplaner i Lgr 11.
Sidor