Vi har fått svar!

Tänk att undervisning kan vara så spännande! Det finns så mycket i verkliga livet man kan utgå ifrån i undervisningen i ämnet svenska (och andra ämnen också för den delen). I mitt förra blogginlägg skrev jag om en bok jag läst med mina elever i åk 6. Den heter "Instängd" och är skriven av Torsten Bengtsson. Anledningen till att vi började läsa den var att jag fick vara med om en otroligt häftig upplevelse i våras då min klass hade författarbesök. Då presenterades boken av författaren själv. Boken blev så väl mottagen i min klass att det var lätt att prata om den under läsningen men också efteråt. Eleverna hade många frågor som vi sammanställde. Elevernas egna funderingar och tankar kring boken men också kring författarskap skickades till författaren. NU HAR VI FÅTT SVAR!  

Undervisningen kring vår högläsningsbok har blivit mer verklig. Det finns en människa bakom varje text, varje ord, som blir skrivet. De böcker vi läser i skolan har någon suttit och klurat ut. Personer, händelser, ideér kanske är hämtade någonstans ifrån. Precis som de texter alla elever skriver. Jag försöker lära mina elever att de inte bara skriver för mig som lärare, vi skriver för varandra, för att vi kan lära oss något av varandra. Genom att titta på hur författare skriver och arbetar med sina böcker kan vi lära oss att skriva. 

På författarbesöket som jag och min förra klass hade i våras sade författare Torsten Bengtsson något väldigt klokt som jag  har tagit fasta på. Man får ljuga när man skriver berättelser. Man får hitta på vad som helst. Jag brukar säga det när vi skriver berättelser i klassrummet. "Om du inte kan komma på något att skriva om ljug! Det behöver inte vara sant! Tänk dig att du får vara med om det du drömmer om. Din högsta dröm. Vad skulle det vara?". Då blir det oftast lättare för eleverna att skriva.

Men nu har vi fått svar och de svaren kommer jag presentera för min klass till veckan. Så roligt det ska bli att koppla det vi läst till verkligheten, personen bakom boken.

/ Pernilla