Läsdag

De ligger lite överallt i klassrummet, på bänkar, under bänkar, med kudde och filt. Det små-prasslas och eleverna myser. Glada tillrop och leenden. Vi har läsdag och det ska vara mysigt att läsa. 

Det är så det kommer bli idag, för vi ska nämligen ha läsdag med våra klasser på mellanstadiet på Rudsskolan. Hela dagen ägnas åt läsning av böcker och olika tidningar. Vi lyssnar på ljudböcker. Vi har gjort det förut och dessa dagar brukar eleverna se fram  emot. Att få ta tid till sin läsning och kunna sjunka in i en bok. Det är viktigt! 

Under våren kommer vi ha läsdag en gång i månaden för att öka lusten att läsa. Det är en av våra punkter i den handlingsplan vi upprättat i mitt arbetslag vad gäller att öka elevernas förmåga att läsa med flyt och att fördjupa deras läsförståelse. Läsning är basen i alla ämnen och kan därför arbetas med aktivt i alla ämnen.

Nu ska jag leta fram en bra bok som jag kan läsa i idag. Jag minns uttrycket som någon sa till mig när mina egna barn var små (säkert min mamma) "barn gör inte som man säger utan som man gör". Det kanske handlar om riktigt små barn men faktum är att jag tror att vissa saker faktiskt har betydelse för våra större elever också. Idag ska jag vara ett föredöme i läsning, fast jag hoppar det där med kudden.