Erasmus - Amsterdam dag 5

I morse tog vi spårvagnen mot stadsdelen Amstelveen, till en Montessoriskola som heter Mio Mondo. Där följde vi en gästlektion som Meike van Wegen, en av ägarna till deDNKRS, höll i för motsvarande åk 1-3 i en helt vanlig klass. Det var en introduktion för eleverna kring hur man tränar hjärnan för högre tänkande – grown mindset som handlar om att lära barnen att lära och att vara uppmärksamma på sitt eget lärande. Meike använde bildspråk där djungeln, stigar, grusvägar och allt större vägar fick symbolisera hur hjärnans tänkande kan utvecklas om den tränas.

Därefter satte hon eleverna i arbete med olika typer av labyrinter. Precis som i uppgifterna som vi arbetat med i utvecklingsprojektet En skola för alla, tillsammans med Elisabet, kan alla elever starta med samma uppgift, fast i olika svårighetsgrad. Eleverna själva fick välja vilken nivå de kände sig bekväma med. De satte igång med liv och lust. En del elever blev klara snabbt och tog nästa nivå, medan andra hade en tillräcklig utmaning med den uppgift de valt. Lektionen avslutades med en härlig film Ormie the pig, en gris som på många olika sätt försöker nå sitt mål. Vilket uppskattades mycket av eleverna.

Denna lektion följdes sedan upp på eftermiddagen där klassens lärare och Meike reflekterade kring dagens lektion och hur de kan gå vidare med förlag på upplägg och uppgifter med liknande innehåll och valbara nivåer. 

Vi lunchtid åkte vi tillbaka till deDNKRS huvudkontor där vi fick tillfälle att delta i Brigits enrichment class.  13 elever deltog och upplägget var att arbeta parvis. Där tränade de idag på kommunikation och att växla mellan uppdraget att leda och följa. De arbetade med lera och att utförligt beskriva sitt arbete, så att den andra kan kopiera utan att ställa frågor eller visuellt stöd. 

Efter lektionen hade vi möjlighet att sitta ner och prata tillsammans med Brigit och Meike där vi diskuterade likheter och skillnader mellan oss och möjligheter att delge varandra erfarenheter vi gjort.