Vecka 36 - en lite annorlunda vecka

Vilken vecka det har varit!

Under måndagen transporterade jag mig från Karlstad till Falun genom ett oerhört vackert Sverige!

På tisdagen hade jag fått äran att föreläsa om särskilt begåvade elever och skolledarens roll, detta för skolledare på gymnasiet och grundskolan i Falu kommun. Under eftermiddagen fick jag möta matematiklärare från Falu kommuns skolor. Dessa fick en kort föreläsning om särskild begåvning, nu med fokus på matematik och lärarrollen. Därefter hade jag privilegiet att parallellt med Valentina Chapovalova ha workshop. Valentina arbetade med uppgifter som används i hennes matematikklubbar och visade därigenom vad som kan erbjudas utanför skolan för elever som önskar stora matematiska utmaningar. I min grupp arbetade lärarna med uppgifter vi utvecklar i skolutvecklingsprojektet "Med rätt att utmanas - i en skola för alla" uppgifter ämnade att fungera för alla elever i klassen och samtidigt utmana de matematiskt begåvade och extra matematikintresserade eleverna. SVT Nyheter Dalarna var där och gjorde reportage, inslaget kan ni se i några dagar till genom att klicka här. Radio intervjuade även Valentina, har dock inte hittat det inslaget själv, den som har det kan kanske lägga in en länk i kommentarsfältet.

På onsdag morgon upptäckte jag att jag var med på Morgonekot i P1, en intervju som var gjord för några veckor sedan. Nu gällande att förskolan inkluderas i SKLs reviderade handlingsplan, handlingsplanen hittar ni här. Reportaget från morgonekot hittar ni i kort form här och lite mer utvecklat här.

Onsdagen blev sedan lite annorlunda jämfört med vad jag hade tänkt, TV4 ville ha mig i morgonsoffan redan på torsdag och efter en otrolig uppbackninga av hela min omgivning så blev det så. Massor med förberedelse, förintervju etc. Med tanke på all förberedelse och allt jag trodde jag skulle få svara på så blev inslaget rätt kort, ni kan se på det här.

Men innan jag satte mig på tåget till Stockholm på onsdagen hann jag möta ett 60-tal norska rektorer som var på utbildning vid Karlstads universitet. Även för dem berättade jag om särskilt begåvade barn och skolledarens roll i att stödja dessa. Ett viktigt dokument som de fick ta del av var från deras Utdanningsdirektoratet, dokumentet heter 'Tilpasset opplæring for elever med stort læringspotensial' är skrivet av Ella Cosmovici Idsö, professor vid universitetet i Oslo och forskare inom området begåvade barn, dokumentet hittas här.

Under onsdagen hann jag även med att vid ett seminarium presentera de första tankarna på min första forskningsartikel som kanske på sikt ska komma med i min doktorsavhandling. Här fick jag bra reflektioner och tankar av mina kollegor vid universitetet som jag nu ska ägna resten av veckan till att reflektera över.

Trevlig helg allihop!