Sista matematikklubben för mellanstadiet


Ge bort något litet, starta något stort!

Klockan 10 idag träffade jag ett gäng mellanstadiebarn på universitetet.

Ett gäng grabbar hängder över ett problem och diskuterade: "Nu tror jag snart att jag hittat ett samband" koncentrationen lyste kring dem.

Ett par tjejer med lysande ögon förklarade att de hade hittat "Skillnaden mellan talen ökar med tre hela tiden" De fick lära sig att dit de var på väg kallas för en rekursionsformel. Lite missnöjda var de dock att de inte hittat det direkta sambandet.

En annan kille hittade ett samband som byggde på lång lång addition. Han fick lära sig hur en sådan kan förenklas genom att lära sig hur man tar fram formeln för en aritmetisk summa.

Problemen vi jobbade med idag var "Tornet från Hanoi" och "Hur många kort behövs det till ett korthus". Sedan avslutade vi mattemagi via tändstickor - de fick något att tänka på under sommarlovet :-)

Har jag gett bort något litet och startat något stort? Kanske, jag hoppas det! Hoppas att jag genom dessa matematikmöten har bidragit till glädje att bli utmanad, glädje att få kämpa, frustration över att vara nära och en önskan om att vilja ha mer matematik.

Mer information om matematikklubbens fortsättning kommer senare - men att det blir en fortsättning - det vet vi :-) Ljungbergsfonden har delvis beviljat mer medel för detta - tack!