Blogginlägg

Det sägs att ovan molnen är himlen alltid blå…

Sitter och lyssnar på Lalehs spröda stämma som sjunger:

Det sägs att ovan molnen är himlen alltid blå,

Men det kan va' svårt att tro när man inte ser den.

Och det sägs att efter regnet kommer solen fram igen,

men det hjälper sällan dom som har bli'tt våta.

 

När jag läser artikeln ”Matematikängslan och låsningar i matematik” av Joakom Samuelsson & Karolina Muhrman, Linköpings universitet så dyker Lalehs textrader från låten ”Tusen bitar”upp i huvudet. 

Det är inte tekniken som förbättrar undervisningen utan hur vi använder den.

Sedan vi skulle starta med en-till-en datorer 2011 på skolan har jag funderat mycket över hur jag tillsammans med eleverna kan använda datorn i undervisningen. Inte bara som en skrivmaskin eller för att söka information på nätet utan något mera utvecklande för eleverna, något som får dem att vilja lära mera och öka förståelsen. Då fick jag idéen att starta en blogg tillsammans med eleverna. Låta dem visa sina arbeten för hela världen, inta bara göra dem för att bli bedömd av läraren.

Mindset

Carol Dweck, professor i psykologi vid Stanford university i USA, har i över 25 år forskat kring ”mindset”. Hon menar att vi människor antingen har ett ”fixed mindset”, vilket innebär att man tror att intelligens och talang är något statiskt som inte går att förändra, eller ett ”growth mindset” som istället innebär att vi tror att vår intelligens och talang går att utveckla genom hårt arbete. För personer med ett ”fixed mindset” är det viktigt att framstå som smart, medan de med ett ”growth mindset” ser på sina misstag/bakslag som en naturlig del av lärandet.