Peka & Prata

Det känns så otroligt roligt och spännande att äntligen få visa upp det projekt som vi arbetat med tillsammans, Maria Nyström, kommunikatör på Mariebergsskogen AB och Jessica Eriksson, kommunikationspedagog på Sundstagymnasiet.

Mariebergsskogen är Karlstads stadspark och en mycket välbesökt plats i Värmland, både av turister och boende i närheten. Mariebergsskogen består bland annat av en park, strandängar, friluftsmuseum och lekträdgård och Barnens köksträdgård.

Projektet har vi valt att kalla Peka & Prata och består av olika delar. I projektets första del har vi utarbetat en kommunikationskarta/pekkarta som kan användas i parkens alla arenor och så småningom kommer det även tillkomma mer specifika kommunikationskartor för olika aktiviteter eller platser i parken.

Kommunikationskartan finns att hämta på flera olika platser i parken men man kan även skriva ut den i förväg från Mariebergsskogens webbplats, så att man kan använda sig av den för att kunna förbereda sig inför besöket.

Håll utkik efter dessa ”brevlådor” däri finns kommunikationskartorna!  

Flera användningsområden

Bilderna är till för alla, men mest nytta av dem har troligtvis personer som av någon anledning behöver stöd i sin kommunikation. Det kan handla om att man har en funktionsnedsättning som påverkar den kommunikativa förmågan eller att man av någon annan anledning inte kan göra sig förstådd t.ex. av att man inte har svenska som modersmål eller att man pga. sjukdom eller skada förlorat sin möjlighet att använda talat språk.

Förhoppningen med detta projekt är att ge människor, barn och vuxna, möjlighet att kommunicera med sin omgivning om sin upplevelse i parken både under tiden de är i parken, men även efteråt. Med hjälp av kommunikationskartan ska man även kunna be om hjälp om man behöver det, kanske behöver man fråga när rundturståget Conrad Höök avgår eller hur mycket en korv kostar. Att kunna berätta för sin mormor eller annan anhörig om de söta grisarna i Lillskogen eller berätta om vilken god glass jag köpte i kiosken känns som en självklar rättighet men något som för alla inte varit möjligt. Det finns även tillfällen då det kan vara bra även för talande personer att använda sig av kommunikationsstöd. Kommer det fram en person med annat modersmål än vad man själv har, kanske kommunikationskartan kan vara en hjälp för att tydliggöra och hjälpa till i kommunikationen. En bild säger mer än tusen ord…

Digital karta

Om man dessutom använder sig av appen Widgit Go SE kan man även ladda ned kommunikationskartan till appen och på så sätt få talsyntes till och även tillgång till lite fler underkartor och symboler. Även anpassningen i appen Widgit Go kommer att utvecklas efterhand, men du kan själv lägga till det som känns viktigt för dig eller den som kommer att använda appen.

Så här ser det ut i appen:

Anpassningen till Widgit Go SE kan laddas ned här eller på Mariebergsskogens hemsida.

Allas rätt till kommunikation

Tillgänglighet är numera en av diskrimineringsgrunderna och det känns självklart att vi ska arbeta med allas rätt till kommunikation. I Mariebergsskogen finns massor av saker som man vill kommunicera om, alla djuren, lekplatser och miljöer lockar till kommunikation och stimulerar barn och vuxna till att ställa frågor. Vad heter grisen? Vad äter kossan? Vart åker tåget? Var kan man köpa glass? Frågorna är många och svaren finns där, det gäller bara att hitta olika sätt för olika personer att ställa frågorna och att svara på. Detta är vårt sätt.

Här några bilder från vår pressträff 🙂

 Ett stort tack till Hargdata som låter oss använda widgitsymbolerna i detta sammanhang.

Här kan du läsa om projektet Peka & Prata på Mariebergsskogens hemsida

Länk till reportaget i NWT

Text och bild: Maria Nyström, Kommunikatör Mariebergsskogen AB och Jessica Eriksson, Kommunikationspedagog Sundstagymnasiet.

Taggar

Lämna ett svar

Skapa konto

Senaste blogginläggen

Arkiv

Här kan du bläddra bland äldre blogginlägg